צור קשר

המקצועיות שלנו - הזכייה שלך!

השאירו פרטים ואחד מהמומחים שלנו יחזור אליכם בהקדם האפשרי!

    מתקרב לפנסיה? כדאי שתקרא את זה

    מתקרב לפנסיה? כדאי שתקרא את כל הדברים שאף אחד לא גילה לך מתי בפעם האחרונה בדקת את ההכנה שלך לפנסיה בתיק הפנסיוני?

    עזיבת עבודה ופרישה לפנסיה זה אירוע חשוב שכדאי להתכונן אליו.

    בנוסף לניתוק ממקום העבודה, שלפעמים אינו קל, יש הרבה דברים חשובים, שהפורש צריך לדעת ולהתכונן אליהם לפני שהוא מקבל את תלוש הקצבה הראשון.

    הסקירה הבאה מפרטת את הנושאים העיקריים להם צריך לתת תשומת לב.

    החיסכון הפנסיוני שהגענו איתו לגיל פרישה מורכב מכספי פיצויים וכספי תגמולים. ההתייחסות שונה לכל סוג כספי חיסכון:

    א. כספי פיצויים

    במשך שנות העבודה הארוכות אנו צוברים כספיי פיצויים בתוכניות פנסיה וקופות גמל. לקראת היציאה לפנסיה וקבלת הקצבה עלינו להחליט, איזה מרכיב של פיצויים אנו רוצים להפנות לקבלת קצבה ואיזה מרכיב אנו רוצים לקבל כסכום הוני.

    כספי הפיצויים כוללים כספים פטורים ממס וכספים שיש לשלם עליהם מס.

    באפשרותנו לבחור בין אפשרויות שונות שימוש בכספי הפיצויים:

    1. להוסיף את כספי הפיצויים שצברו במשך השנים לכסף הפנסיוני, לא נשלם על כספים אלה מס, אבל נשלם מס על הקצבה לפי מדרגות מס (למעט פטור מס על הקצבה המפורט בהמשך).
    2. משיכת סכום הפיצויים הפטורים ממס כ-12,600₪ עבור כל שנת עבודה כסכום הוני, ואת היתרה , אם נשאר, להפקיד לכספי הפנסיה.
    3. למשוך את כל כספי הפיצויים, כסכום הוני ולשלם מס על כספי הפיצויים שאינם פטורים. את סכום המס לתשלום, ניתן לפרוש על פני עד 6 שנים קדימה או אחורה, כדי לא לשלם סכום מס גבוה בשנת הפרישה מהעבודה.

    במידה ועבדנו ביותר ממקום עבודה אחד לפני הפרישה לגמלאות, חשוב שיהיו בידנו טפסי פרישה מעבודה, מכל המעסיקים, המופנים למס הכנסה:

    • טופס ,161 בו המעביד מפרט את כספי הפיצויים והמענקים שעומדים לרשות העובד בעת עזיבת העבודה. במידה ומשכנו פיצויים פטורים על המעסיק לציין זאת בטופס.
    • טופס 161 א' בו העובד מורה למס הכנסה למה הוא מייעד את הפיצויים שאינו מושך. האם לייעד אותם למשיכת פיצויים בעתיד במסגרת רצף פיצויים (במקרה שלא משך פיצויים פטורים ממס), או לייעד אותם לרצף קצבה, כלומר לקבל את כספי הפיצויים כקצבה, בעת הפרישה לפנסיה. ניתן לעשות גם רצף פיצויים וגם רצף קצבה בהתאם להחלטת העובד. בדרך כלל דרוש ייעוץ גורם מקצועי, כדי לא לעשות טעויות. טפסים אלה חשובים לצורך קיבוע זכויות מול מס הכנסה, המאפשר לגמלאי לקבל החזרי מס על הקצבה. ללא טפסי 161 מס הכנסה קובע שהעובד משך את כל כספי הפיצויים הפטורים ולכן הוא מקטין את הזכות לקבל הטבות מס במסגרת קיבוע זכויות לאחר על כספי הפנסיה.

    ב.  קרנות הפנסיה

    כספי תגמולים (קצבה) בהם אנו חוסכים לפרישה, מאפשרות לנו לבחור את האופן בו נרצה לממש את החיסכון אחרי הפרישה. האפשרויות הן רבות ויש להחליט מראש עליהן, בהתחשב בסכומי החיסכון, במצב המשפחתי, בבריאות הגמלאי ובני משפחתו ובסכומי המס המיטביים שאפשר לחסוך. אחת שמשכנו את הקצבה הראשונה לא ניתן לעשות שינוי בסכום הקצבה ובמסלול שהגדרנו מראש.

    מה הן האפשרויות השונות?

    1. ניתן למשוך כקצבה רק חלק מסכום החיסכון וחלק להוון ככסף הוני, או להעביר כהורשה לדור הבא, פטור ממס.
    2. ניתן לבחור מסלולי קצבה שונים בתלות בסכום הכסף שאנחנו רוצים להוריש לשארנו, בעיקר לאלמן/ה.

    המסלולים האפשריים:

    1. ניתן להגדיר את אחוז הקצבה לכל החיים שיקבל אלמן/ה, אחרי מות מקבל/ת הקצבה וסיום שנות הבטחת חודשי קצבה. האחוז נע בין 30% ל-100% מסכום הקצבה של הפנסיונר.
    2. ניתן לקבוע את מספר החודשים של הבטחת קצבה לאלמן/ה אחר מות הפנסיונר/ית. המספר נע בין 60 חודשים ל-240 חודשים אך לא מעבר לגיל 87. המשמעות היא שאם מקבל/ת הקצבה נפטר/ה לפני מספר החודשים שהוגדר, האלמן/ה, תקבל הבטחת קצבה מלאה עד מספר החודשים שנבחר. אח"כ תקבל את אחוז הקצבה שנקבע בסעיף-א) לכל החיים.
    3. הטבות מס על כספי החיסכון הקצבתי. לרשות כל פורש לקצבה כיום עומד סכום הון פטור ממס של כ-800,000 ,₪ אותו הוא יכול לחלק בין פטור מס על הקצבה, בין משיכת כספי פיצויים פטורים ובין היוון כספי קצבה.

    וכמובן ניתן לשלב ביניהם:

    1. משיכת כספי פיצויים פטורים – ניתן למשוך כספי פיצויים פטורים עבור כל שנות העבודה כפול סכום, שכיום הוא כ-12,640 ₪ לשנת עבודה. כספי פיצויים שמיוחסים ל-32 שנות העבודה האחרונות לפני הפרישה יוכפלו ב-1.35 וינוכו מסכום ההון הפטור.
    2. היוון כספי קצבה ו/או כספי פיצויים בפטור ממס – ניתן לקבל כספי קצבה כהון, עד סכום ההון הפטור הנותר. אם החלטנו להוון גם כספי פיצויים, בנוסף לכספי קצבה, היחס בין כספי קצבה לכספי פיצויים צריך להיות 1:1.2 כלומר על כל 1 שקל כספי פיצויים, צריך להוון 1.2 כספי קצבה.
    3. פטור מס על הקצבה – היתרה, אחרי הפרשת הסכומים ב-1 ו-2. תיועד לפטור מס מהקצבה. חישוב הפטור נעשה ע"י חלוקת היתרה הנ"ל ב-180 זה הסכום שיגרה מסכום הקצבה , לצורך חישוב מס הכנסה. דוגמא: אם הקצבה 10,000 ₪ לחודש והסכום שקיבלנו כפטור הוא 2,500 ₪ , סכום זה ירד לצורך חישוב המס מסכום הקצבה ונשלם מס על 7,500 ₪ בלבד.

    כדי לנצל את מקסימום הטבות המס חשוב מאוד לשמור על טפסי 161 מכל המעסיקים בעבר וכן על טפסי ,106 השנתיים שמציגים את השכר, הפרשות למס והפרשות לקצבה ופיצויים.

    הערה – פרוט הטיפול בכספי הקצבה מתייחס לחוסכים בקרן פנסיה חדשה, שהחליפה את קרנות הפנסיה הוותיקות בשנת .1995- יש פורשים שהחיסכון הפנסיוני שלהם בקרן פנסיה ותיקה (ההתייחסות אליה תהיה במאמר בנפרד) ופורשים שהחיסכון הפנסיוני שלהם בביטוח מנהלים.

    ג. ביטוח מנהלים

    דומה מאוד לקרן פנסיה בפעולות שיש להחליט עליהם לפני קבלת הקצבה עם הדגשים הבאים:

    1. אין פנסיית שארים אחרי מות הגמלאי. יש תקופת הבטחת קצבאות. (למעט פוליסות שנפתחו לפני שנת ,2000 בהן יש פנסיה לאלמן/ה.)
    2. דמי הניהול בעת קבלת הקצבה גבוהים יותר מאשר בקרן פנסיה, תנודתיות סכום הקצבה גבוה יותר, כיוון שמוצמד לתשואות של מסלול ההשקעה כל חודש, בעוד קצבה מקרן פנסיה מוצמדת פעם בשנה..

    מומלץ לשקול לפני קבלת הקצבה, אפשרות ניוד את כספי החיסכון לקרן פנסיה, אם בקרן הפנסיה ניתן לקבל קצבה גבוה יותר.

    סיכום:

    פרישה מעבודה וקבלת קצבה הוא תהליך מורכב ודורש המון תשומת לב וידע. בד"כ עובדים פורשים לא מקבלים יעוץ אובייקטיבי ומקיף מהמעסיק ו/או סוכנות הביטוח איתה עובד המעסיק.

    מומלץ מאוד לפנות לייעוץ פנסיוני, כדי לבחון את האפשרויות השונות ולהתאים אותן לצרכי הפורש/ת ומשפחתו.

    נכתב ע"י הגברת נאווה מלכה

    מנכ"לית חברת אפיקים תכנון פיננסי ופנסיוני, מתכננת פרישה וגרנטולוגיה

    CFP בעלת רשיון פנסיוני ורשיון

    אין באמור כדי להוות תחליף לייעוץ ו/או שיווק פנסיוני אישי ו/או ייעוץ מס המותאם לצורכי הלקוח. המידע המוצג לעיל הינו חומר מסייע בלבד ואין לראות בו כעובדתי, שלם וממצה של כל ההיבטים במוצרים המוזכרים לעיל. אין באמור כדי להוות התחייבות לתשואה עודפת ואין בתשואות העבר בכדי להבטיח תשואה דומה בעתיד. אין באמור כדי להוות תחליף לשיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

    image

    אולי גם יעניין אותך

    post-image
    מגיע לך יותר? כך תבדוק מה אפשר לתקן אחורה

    קיבוע זכויות רטרואקטיבית הוא תהליך משפטי ומנהלי שמטרתו להבטיח כי...

    קרא עוד >
    post-image
    מהפנסיה לפעולה – כך שומרים על מה שצברת

    מהו קיבוע זכויות פנסיה תקציבית? קיבוע זכויות פנסיה תקציבית הוא תהליך...

    קרא עוד >
    post-image
    ייעוץ פיננסי אישי

    מהו ייעוץ פיננסי אישי? ייעוץ פיננסי אישי הוא שירות מקצועי שמטרתו...

    קרא עוד >
    post-image
    קרן פנסיה ותיקה

    קרן פנסיה ותיקה זהו שם כולל לכל הקרנות הפנסיוניות שנפתחו...

    קרא עוד >